GODA NYHETER I FEBRUARI 2010:
Goda Nyheter har sportlov mellan den 19/2 och 28/2
Vaccin ska tåla tropiska temperaturer
(18/2) Brittiska forskare har tagit fram ett nytt sätt att tillverka vaccin så att dom tål att förvaras tropiska temperaturer, något som kan få konsekvenser både för kostnaderna vid vaccintransport och möjligheten att vaccinera människor i utvecklingsländer, enligt forskarna.
Läs mer...
Motion gör dig smartare
(18/2) Du blir inte bara friskare av motion – du blir smartare också, visar ny forskning. Läs mer...
Akupunktur hjälper mot menssmärtor
(18/2) Akupunktur hjälper mot menstruationssmärtor och är effektivare än både vanlig medicin och örtmediciner, visar en vetenskaplig genomgång av 27 studier omfattande 3.000 kvinnor. Läs mer...
Premiär för kultur på recept
(17/2) Den första gruppen patienter som ordinerats kultur på recept har just kommit i gång. Målet är att undersöka om depressioner och värk kan kureras med hjälp av körsång och bokcirklar.
Läs mer...
Förbud mot klusterbomber i augusti
(17/2) Den internationella konvention som förbjuder bruket av klusterbomber träder i kraft den 1:a augusti. Det beskedet kommer från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon efter att det 30:e landet skrivit under och därmed ratificeras förbudet.
Läs mer...
Gratis buss för kommunanställda
(17/2) Simrishamns kommun erbjuder alla anställda att åka kollektivt till jobbet – gratis. Målet är att fler ska lämna bilen hemma.
Läs mer...
Vertikal odling skulle lösa många problem
(16/2) Vertikal odling – odling på höjden – skulle kunna lösa många problem, inklusive de växande städernas matförsörjning, och dessutom på ett smart, klimat- och miljövänligt sätt. Tänkande, planer och experiment är redan i gång. Läs mer...
Vanligast sluta röka utan hjälp
(15/2) De flesta som slutar röka gör det nämligen utan hjälp av läkemedel. Enligt forskarna är detta något som borde tas fasta på i antirökkampanjer och annan rökprevention.
Läs mer...
Sådan är den idealiske chefen: tydlig, lyhörd och närvarande
(14/2) Har du en tydlig, lyhörd och närvarande chef? Grattis, då har du också en idealisk chef. Det framgår av svaren från TCO-tidningens egen läsarpanel som bygger på 1 189 intervjuer av fackligt aktiva.
Läs mer...
Beirut blomstrar efter krisåren
(14/2) De senaste fem åren har kantats av våld, krig, och politiskt kaos. Men för första gången på flera år råder nu stabilitet i Libanon.
Läs mer...
Eko är populärt i affären
(13/2) Ekologiskt är inte en kortlivad trend, utan numera en viktig och självklar del i många människors vardag. Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med hela 18 procent under 2009. Läs mer...
Vägen till Rosengård
(12/2) Hennes uppdrag var att ge Rosengårds ungdomar en sommar med naturupplevelser och miljöengagemang. Azadeh Lithammer gav allt och i förorten blev Naturskyddsföreningen både känd och uppskattad.
Läs mer...
Unikt projekt för att motverka utfiskning
(11/2) I ett unikt projekt för att motarbeta minskningen av fiskbestånden i Victoriasjön har israeliska och ugandiska forskare startat små fiskodlingar i byar runt sjön. Läs mer...
Statligt beslut taget för vågkraftverk
(11/2) Idag har Energimyndigheten beslutat att bidra med 139 miljoner kronor för en fullskalig vågkraftspark utanför Smögen på västkusten. Det betyder att en demonstrationsanläggning i full skala kan blir verklighet när alla tillstånd är klara. Tekniken bygger på forskning från Uppsala universitet. Läs mer...
Sudan och Tchad tinar upp frostiga relationer
(10/2) Relationerna mellan Sudan och grannlandet Tchad har förbättrats efter att Tchads president Idriss Deby har varit på ett 24 timmar långt besök i Sudan.
Läs mer...
Sjuka patienter hittades genom enkät
(10/2) Genom en enkel enkät har vårdcentralen i Staffanstorp hittat 14 patienter som lider av lungsjukdomen KOL utan att veta om det.
Läs mer...
Hittad efter 27 dygn i rasmassorna
(9/2) Nästan en månad efter den stora jordbävningen i Haiti förundras världen över uppgifter om ännu ett mirakel. Läkare tror nu att det verkligen stämmer att 28-årige Evans Monsigrace har legat under rasmassor i 27 dygn.
Läs mer...
Mobilen hjälper dig att resa miljövänligt
(9/2) En applikation till din mobiltelefon kan påverka dig att resa miljövänligt. Det menar fyra studenter vid Tekniska högskolan, Umeå universitet. Deras innovativa och kreativa idé har nu nominerats i tävlingen Design Open.
Läs mer...
Morgondagens belysning helt i plast
(9/2) Med det omtalade nya kolmaterialet grafen går det nu att bygga belysningskomponenter helt utan metall. Det betyder bland annat att man undviker att använda den sällsynta och dyrbara metallen indium, som är en nödvändig komponent i dagens organiska lysdioder.
Läs mer...
Överraskande resultat i flera kommuner
(9/2) Flera kommuner visar bättre ekonomiskt resultat för 2009 än förväntat. ”Det blev inte så illa som vi trodde i höstas”, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.
Läs mer...
Användaranpassad IT minskar stress
(9/2) IT spelar en allt viktigare roll för arbetet i dagens organisationer. Men den är också en stressfaktor. I sin avhandling visar Rikard Harr att informationstekniken behöver anpassas mer efter användarna.
Läs mer...
Protester mot barnäktenskap
(8/2) Den statliga saudiska människorättskommissionen har anlitat en advokat som ska granska fallet med en 12-årig flicka som giftes bort med en 80-åring. Aktivister hoppas att detta ska bli första steget mot ett förbud av barnäktenskap.
Läs mer...
Nytt hopp i sågverksbranschen
(8/2) Lågkonjunkturen har slagit hårt mot svenska sågverk, men rot-avdrag i flera europeiska länder och förväntningar om att byggandet snart tar fart har gett nytt hopp åt branschen. Just nu bygger Holmen i Braviken i Norrköping Nordens största sågverk.
Läs mer...
Costa Rica har fått sin första kvinnliga president
(8/2) Costa Rica har fått sin första kvinnliga president. När 44 procent av rösterna i söndagens val räknats tackade Laura Chinchilla väljarna för segern.
Läs mer...
Nya metoder för att förebygga malaria
(7/2) Det är bättre att vi låter tredje världen ta del av den modernaste tekniken istället för att vi skänker omodern apparatur till deras forskning. Det tycker Sune Svanberg, professor i atomfysik vid LTH, som med sin forskargrupp arbetar med en metod för att tidigt och säkert detektera malaria.
Läs mer...
Skolstart i Haiti efter jordbävningen
(6/2) Arbetet med att få Haitiska elever tillbaka i skolbänken har börjat. Plan tar tillsammans med UNICEF och Rädda Barnen en ledande roll med att återuppbygga utbildningssektorn i de jordbävningsdrabbade områdena i Haiti. Läs mer..
De har Sveriges bästa arbetsmiljö
(6/2) Österåsens hälsohem tog hem Stora Arbetsmiljöpriset. De vann förstapriset i offentlig sektor. Bakom tävlingen står Du och jobbet och Arbetsmiljöforum.
Läs mer...
3 000 nya jobb för ingenjörer
(5/2) Arbetslösheten bland ingenjörer ökar inte längre. Visserligen kommer fortfarande nya varsel, men samtidigt har flera viktiga arbetsgivare börjat rekrytera igen.
Läs mer...
Han har lösningen på tågeländet
(5/2) Han har löst tekniska problem åt SJ i över 50 år. Nu, som pensionär, har han tagit fram en växelkonstruktion som löser Banverkets och SL:s problem med snö och is.
Läs mer...
Främlingsfientligen ökar inte, trots krisen
(5/2) Årets mångfaldsbarometer visar att attityden till etnisk mångfald är stabil i Sverige.
Läs mer...
Skolelever sjunger för Haiti
(4/2) Nästa vecka ska eleverna på Åkrahällskolan i Nybro göra en insats för de jordbävningsdrabbade i Haiti. De ska hålla en välgörenhetskonsert och på torsdagen var det generalrepetition.
Läs mer...
Sverige stärker rättsväsendet i Haiti
(4/2) Sverige kommer att skicka experter från polisen och Kriminalvården till Haiti. Det blir tre experter från polisen och fyra från kriminalvården som regeringen vill skicka till det jordbävningsdrabbade landet.
Läs mer...
Sverige inte längre sjukast i Europa
(4/2) Bilden av svenskarna som världens mest sjukskrivna folk ser nu ut att vara passé. Sverige ligger nu på ett Europagenomsnitt med långt färre sjukskrivna än både Norge och Finland.
Läs mer...
USA och Ryssland vill ha färre kärnvapen
(3/2) För första gången på nästan 20 år diskuterar USA och Ryssland nu på allvar en begränsning av sina kärnvapenlager.
Läs mer...
Statliga stödpengar till energieffektivitet
(2/2) Kommuner och landsting som satsar på att effektivisera sin energianvändning kan få ekonomiskt stöd från Energimyndigheten. 100 miljoner kronor finns att söka.
Läs mer...
Nordirland väntar slutligt fredsavtal
(2/2) Efter tolv år kan det i dag bli ett slutligt avtal om fred i Nordirland. Intensiva förhandlingar har pågått den senaste veckan.
Läs mer...
En enkel fråga får många att dricka mindre
(1/2) Över hälften av allmänläkarna och distriktssköterskorna ställer numera frågor till patienterna om deras alkoholvanor. Forskning visar att en av sex med så kallat riskbruk sänker sin konsumtion om de får frågor om sitt drickande. Läs mer...
Allt färre dödas av landminor
(1/2) FN meddelade i dag att antalet människor som dödats eller stympats av landminor i Afghanistan sjönk med 20 procent förra året.
Läs mer...
Effektivare vindkraft
(1/2) Med teknik lånad från flygindustrin kan vindkraftverken bli avsevärt effektivare än idag, hoppas en forskargrupp. Kanske 30 – 40 % enligt preliminära beräkningar.
Läs mer...
Växjö installerar filter mot barnporr
(1/2) Växjö kommun installerar ett datorprogram som känner av barnporr på kommunens datorer. ”Kommunen tar ett samhällsansvar”, säger personalchefen Michael Färdigh.
Läs mer...
Solen driver växthuset både nattt och dag
(1/2) The Chicago Center for Green Technology har utvecklat ett enkelt och smart, miljövänligt växthus som de visar och beskriver på sin hemsida. Genom en värmelagrande innervägg kan solvärmen användas även nattetid så att ingen annan energitillsats behövs. Läs mer...
Frukt och grönt snart i var mans mun
(1/2) Svenska folket äter allt mer frukt och grönsaker, och konsumtionen ligger nu nära de fem portioner frukt och grönt per dag som rekommenderas av Livsmedelsverket.
Läs mer...