GODA NYHETER I APRIL 2015:
Framgång för nytt vaccin mot bältros
(28/4)
Ett nytt vaccin mot Herpes zoster gav i en fas 3-studie ett bra skydd mot bältros hos äldre. Effekten tycks vara väsentligt högre än den som har visats för dagens bältrosvaccin. Läs mer: Så undviker du hot och våld
(28/4)
Hur kan man undvika hot och våld i vård och omsorg? Det enkla svaret är: ett bra bemötande, menar psykologen Bo Hejlskov. Han handleder anställda på gruppboenden och inom psykiatrin i lågaffektivt bemötande. Läs mer:
Färre olyckor om relationen till chefen är bra
(28/4)
Bra dialog mellan ledning och anställda, chefer som tar säkerhet på allvar och rapportering av fel är några nycklar till bättre säkerhet på jobbet. Läs mer:
Hälsoarbetet blev en del av vardagen
(27/4)
Ett sätt att få hälsofrämjande insatser att bli varaktiga över tid är att använda sig av den struktur som redan finns på arbetsplatsen för att jobba med hälsa och arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsstudie. Läs mer:
Dags för mobilfria möten?
(27/4)
Tar du med mobilen till mötet? Sju av tio gör det. Men åtta av tio sitter sedan och irriterar sig på att kollegorna använder mobilen under mötets gång. Nio av tio kan tänka sig helt mobilfria mötesrum. Läs mer:
Handborrade brunnar förändrar livet för hela samhällen
(24/4)
I Demokratiska republiken Kongo används en innovativ teknik för att nå fler utsatta barn med rent vatten. UNICEF och regeringen samarbetar för att nå fyra miljoner människor fram till 2017. Läs mer: Uppskattad it-rond i Västernorrland
(23/4) Vårdavdelningarna får hjälp med sina it-problem och it-avdelningen med sina vårdavdelningsproblem. Läs mer:
Så blir du en attraktiv arbetsgivare
(23/4)
Dagens medarbetare vill, och söker aktivt, efter arbetsgivare som tar ställning. Meningsfullhet och sammanhang är den viktigaste motivationsfaktorn. På Ledningsgruppsdagen fick deltagarna tips för att bli en attraktiv arbetsgivare. Läs mer:
Dela kunskap på jobbet
(22/4)
Den samlade kunskapen på en arbetsplats är stor, och man har mycket att vinna på att dela med sig till varandra. Här berättar fyra personer hur de delar kunskap på jobbet. Läs mer:
Konsten att få en öppen och ärlig företagskultur
(20/4)
En transparent företagskultur skapar förtroende vilket i sin tur ökar effektiviteten i organisationen. Om däremot viktig information mörkas får medarbetarna ett lågt förtroende för organisationsledningen. Läs mer:
Så jobbar en kommunikativ organisation
(16/4)
Hur fungerar organisationers strategiska kommunikation i praktiken? Och vad är egentligen en kommunikativ organisation? De ska ett nytt forskningsprojekt ta reda på. Läs mer:
Kan jobbet göra dig frisk?
(16/4)
Sambandet mellan arbete, psykisk ohälsa och sjukskrivningar är nu vetenskapligt fastställt. Det visar den kunskapsöversikt som forskningsrådet Forte presenterar i dag. Men det som är riskfaktorer för psykisk ohälsa kan omvänt utgöra friskfaktorer – och bidra till psykisk hälsa i arbetslivet. Läs mer:
11 friskfaktorer i arbetslivet
(16/4)
Hur gör man för att skapa en arbetsplats som gynnar psykisk hälsa? Flera internationella studier visar att det finns vissa tydliga friskfaktorer i arbetslivet som motverkar depression och utmattningssymptom - till och med ryggont! Läs mer: Tre frågor som stärker teamet
(16/4)
Hur bygger man vi-känslan i en grupp där medarbetarna inte träffas dagligen? Tre enkla frågor per dag kan göra skillnad. Läs mer:
Kämpar mot människohandel
(15/4)
Maria tröttnade på slappa attityder kring sexköp – startade organisation mot människohandel. Läs mer: Ett gott skratt…
(15/4)
5,1 gånger per dag. Så mycket skrattar vi på svenska arbetsplatser. Men hur kul får man egentligen ha på jobbet? Och vilka effekter har det? Läs mer:
Livräddande förnödenheter når barnen i Syrien
(14/4)
UNICEF har nått fram med 43 lastbilar fullastade med livräddande förnödenheter till Qamishli i nordöstra Syrien. 2,3 miljoner människor kommer därmed bland annat att få produkter som gör det möjligt att rena vatten. Läs mer:
(10/4)
Den man som vill leva ett riktigt långt liv bör låta bli att röka och dricka alltför mycket kaffe. Det är slutsatser från en ny studie bland svenska män som har överlevt sin 100-årsdag. Läs mer: